مطالعات مدون مربوط به آب و هوا با اختراع رطوبت سنج و بادسنج توسط داوینچی در سال 1500 میلادی شروع گردید و با اختراع دماسنج در 1593 میلادی توسط گالیله، شکل کامل تری به خود گرفت. ریزش باران در ایتالیا در 1639 میلادی توسط باران سنج کاستلی اندازه گیری شد. در سال 1653 فردینالد یک شبکه از ایستگاه های دیدبانی را ایجاد کرد. طولانی ترین مشاهدات ...
بیشتر
مطالعات مدون مربوط به آب و هوا با اختراع رطوبت سنج و بادسنج توسط داوینچی در سال 1500 میلادی شروع گردید و با اختراع دماسنج در 1593 میلادی توسط گالیله، شکل کامل تری به خود گرفت. ریزش باران در ایتالیا در 1639 میلادی توسط باران سنج کاستلی اندازه گیری شد. در سال 1653 فردینالد یک شبکه از ایستگاه های دیدبانی را ایجاد کرد. طولانی ترین مشاهدات اقلیمی در پاریس از 1664 آغاز شد (لینکر، 1992). دیدبانی های مربوط به آب و هوا، بالندگی خود را همزمان با پیشرفت تکنولوژی ادامه داد. امروزه شبکه های جهانی هواشناسی سرتاسر کره زمین را در تار و پود خود گرفته است و عناصر هواشناسی هر شبانه روز چندین نوبت دیدبانی شده و به سازمانهای هواشناسی کشوری و جهانی مخابره می شوند و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند و آمارها و نقشه های مربوطه هر ساله منتشر می گردند. در مورد ریزش های منجمد بالاخص برف در کشور ما عنایت کمتری شده است و کارهای جامع و فراگیر برروی این پدیده اقلیمی کمتر صورت گرفته است. صعویت کار و مطالعه در مناطق کوهستانی که گستره اصلی ریزش های منجمد است. امکان پژوهش در این زمینه را محدود ساخته است. برف یکی از عوامل مهم محیط زیست بوده و به عنوان فرمی از بارش، مخزن طبیعی مناسبی جهت ذخیره سازی آب برای مدتی طولانی است(سوروک، 1993). عکس العمل کند هیدرولوژیکی، تولید بهمن ایجاد میکروکلیمای ویژه، انعکاس شدید انرژی خورشید و عوامل متعدد دیگر، برف را در شمار یکی از مهمترین و جالب ترین پدیده های اقلیمی قرار داده است.
ریزش برف سنگین از ویژگی های مناطق مرتفع است و ذوب تدریخی آن در ارتفاعات یکی از منابع مهم آب در مناطق خشک به شمار می رود. معمولاً ریزش برف سنگین زود هنگام قبل از زمستان و دیرهنگام در بهار ممکن است سبب تأخیر هوای مورد انتظار فصول مزبور گردد. هر چند ریزش برف سنگین مسائل و مشکلاتی را سبب می گردد. عدم ریزش کافی آن باعث کمبود منابع آب ...
بیشتر
ریزش برف سنگین از ویژگی های مناطق مرتفع است و ذوب تدریخی آن در ارتفاعات یکی از منابع مهم آب در مناطق خشک به شمار می رود. معمولاً ریزش برف سنگین زود هنگام قبل از زمستان و دیرهنگام در بهار ممکن است سبب تأخیر هوای مورد انتظار فصول مزبور گردد. هر چند ریزش برف سنگین مسائل و مشکلاتی را سبب می گردد. عدم ریزش کافی آن باعث کمبود منابع آب در بسیاری از نواحی می شود.
جهانگردی عبارت است از سفری موقتی و کوتاه مدت برای استراحت، سیر و سیاحت، کار و دیگر دلایل به خارج از محیط معمول خویش. توجه به جهانگردی بخصوص در دهه 1980 غالب کشورها را بر آن داشت که برای جلب هر چه بیشتر سیاحان و جهانگردان تلاش نمایند. درآمد صنعت جهانگردی در سالهای اخیر نزدیک 300 میلیارد دلار می باشد و با وجود این که ایران جزء ده کشوری ...
بیشتر
جهانگردی عبارت است از سفری موقتی و کوتاه مدت برای استراحت، سیر و سیاحت، کار و دیگر دلایل به خارج از محیط معمول خویش. توجه به جهانگردی بخصوص در دهه 1980 غالب کشورها را بر آن داشت که برای جلب هر چه بیشتر سیاحان و جهانگردان تلاش نمایند. درآمد صنعت جهانگردی در سالهای اخیر نزدیک 300 میلیارد دلار می باشد و با وجود این که ایران جزء ده کشوری است که بیشترین جاذبه های تاریخی، باستانی و فرهنگی را داراست تنها سالانه حدود 200 هزار دلار از صنعت جهانگردی نصیب کشورها می شود. دین مبین اسلام گردش در پهنه گیتی را به عنوان درک حقایق هستی توصیه نموده است و مسیر آفاق و انفس را که آیندهای از زیبایی های خلقت و عظمت خالق و عبرت از گذشتگان و توجه به اسرار آفرینش و بیداری دل و جان است را سفارش نموده است. در این نوشتار با توجه به آیات کریمه الهی، غنای فرهنگ اسلامی و هویت تاریخی کهن ایرانی به اثرات فرهنگی گردشگری و چگونگی تعامل و تقابل فرهنگ جهانگردی و ایرانگردی با فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی مورد مطالعه قرار گرفته است. و روشن گشته است که ایران بعنوان کانون جوشان انقلاب اسلامی و داشتن سابقه دیرینه تاریخی و آثار بدیع و عبرت آموز می تواند از رهگذر جهانگردی علاوه بر درآمد ارزی، مرکزی برای گسترش اندیشه های ناب اسلام و صدور فرهنگ پربار اسلامی- ایرانی باشد. چرا که در تعامل ، اندیشه های برتر و هویت های اصیل تر بر فرهنگ مقابل اثر گذاشته و در این کنش نه تنها از اثرات منفی آنها مصون خواهد ماند بلکه موجبات صدور فرهنگ مترقی اسلامی را نیز فراهم آورده و با اخذ عناصر مثبت دیگر فرهنگ ها بالندگی و پویایی بیشتری می یابد.
طبق گزاری منتشره در مجله بهداشت جهانی حدود 4/1 مردم دنیا سرپناه مناسب نداشته و 100 میلیون نفر بدون مسکن بوده و زیرپل ها، در خیابان ها و محل های نامناسب می خوابند. بنابراین تأمین مسکن یک معضل جهانی است و بدون شک الگوها و روشهای سنتی هرگز نمی تواند جوابگوی این نیاز روزافزون باشد. بعلاوه عوامل دیگری همچون ملاحظات زیست محیطی، ...
بیشتر
طبق گزاری منتشره در مجله بهداشت جهانی حدود 4/1 مردم دنیا سرپناه مناسب نداشته و 100 میلیون نفر بدون مسکن بوده و زیرپل ها، در خیابان ها و محل های نامناسب می خوابند. بنابراین تأمین مسکن یک معضل جهانی است و بدون شک الگوها و روشهای سنتی هرگز نمی تواند جوابگوی این نیاز روزافزون باشد. بعلاوه عوامل دیگری همچون ملاحظات زیست محیطی، کمبود سرمایه، نیروی متخصص و مشکلات طبیعی جزء محدودیت های برنامه ریزی و مدیریت مسکن می باشد.
بدیهی است که خلق و ایجاد یک معماری و بافت شهری با کفایت و نوین، هماهنگ با فرهنگ خاص زمان و مکان، بایستی بر مبنای ترک ویژگی های کلاسیک و حذف متد تک ساختمان سازی استوار گردد. همچنین برای رسیدن به هدف هماهنگی «مسکن» و بافت شهری از نقطه نظر هنری و نظم اجتماعی «انسانی» در ضمن این که رابطه عنصری «مسکن» و «انسان» و تجزیه و تحلیل می کنیم باید توأماً تعادل محیطی و هنری و نظم اجتماعی را نیز در نظر بگیریم.
توجه به خصوصیات تاریخی هر قوم و ملتی، در برنامه ریزی مسکن لازم و ضروری است و در موفقیت برنامه ها و فراگیر بودن آنها بسیار مؤثر است.
با توجه به اینکه در شهرهای بزرگ مشکلات حمل و نقل، آلودگی هوا، کمبود فضا، اشغال بیش از حد زمین های شهری توسط خیابان ها و بزرگراه ها، اتلاف و دقت در جابجایی ها و مسایل زیست محیطی بی شمار، ناشی از عدم وجود برنامه جامع در طراحی فضاهای مسکونی است، بنابراین دقت در مدیریت و برنامه ریزی مسکن، تخستین گام برای احتراز از مشکلات مذکور است.
در این مقاله ضمن توجه به مسایل زیست محیطی شهرها، منابع اصلی محیط یعنی ماده، انرژی، فضا، زمان و تنوع نیز مدنظر قرار گرفته است و لازم است یک برنامه فراگیر از کلیه عوامل دخیل در برنامه ریزی مسکن بصورت کمی تعریف گشته و در پایگاه اطلاعاتی سیستم اطلاعات جغرافیایی ذخیره گردد. سپس با استفاده از نرم افزارهای G.I.S با مدل سازی رایانه ای و با کمک لایه های و یا ترکیبی از آنها مورد ارزیابی و سنجش قرار گیرند و محاسن و معایب هر یک روشن گردد و بهترین شیوه برنامه ریزی مسکن توجه به فرهنگ و سنن مللی و شرایط محیطی پیشنهاد گردد.
اتمسفر سیاره زمین یک سیستم بسته و مستقل فیزیکی نیست، بلکه دیگر فضاها روی آن تأثیر گذاشته و آن را دگرگون می سازند. تغییرات اقلیم حاصل کنش عوامل پیچیده و کمتر شناخته شده ای است، که بعضی از آنها در خارج از جو زمین عمل می نمایند، و پاره ای سیستم های زمینی هستند، که قسمتی از آنها در کنترل انسان قرار داشته و عملکردهای بشری روند ...
بیشتر
اتمسفر سیاره زمین یک سیستم بسته و مستقل فیزیکی نیست، بلکه دیگر فضاها روی آن تأثیر گذاشته و آن را دگرگون می سازند. تغییرات اقلیم حاصل کنش عوامل پیچیده و کمتر شناخته شده ای است، که بعضی از آنها در خارج از جو زمین عمل می نمایند، و پاره ای سیستم های زمینی هستند، که قسمتی از آنها در کنترل انسان قرار داشته و عملکردهای بشری روند آنها را تغییر می دهد.
در این مقاله تأثیر فعالیت های انسانی در ارتباط با افزایش گازهای گلخانه ای جو و اثرات آن بر اکوسیستم های مناطق بیابانی و نیمه بیابانی مورد مطالعه قرار گرفته، و ضمن بررسی خصوصیات زیست بوم های این فضاها، مکانیزم های گازهای گلخانه ای در دگرگونی اقلیم و تأثیرات آن در واژگونی اکوسیستم های مناطق خشک و نیمه خشک مورد بررسی قرار می گیرد.
استان چهارمحال و بختیاری در دل ارتفاعات پرصلابت زاگرس شمالی بین عرض های 31 درجه و 14 دقیقه تا 32 درجه و 47 دقیقه شمالی و طول های 49 درجه و 51 دقیقه تا 51 درجه و 34 دقیقه شرقی قرار گرفته است (9ص533)؛ ( به نقشه های 1 و 2 رجوع شود.) ارتفاع این استان از سطح دریا بسیار زیاد است به طوری که شهرکرد 2066 متر، پل زمانخان 2000 متر و همگین 2150 متر از سطح دریا ارتفاع ...
بیشتر
استان چهارمحال و بختیاری در دل ارتفاعات پرصلابت زاگرس شمالی بین عرض های 31 درجه و 14 دقیقه تا 32 درجه و 47 دقیقه شمالی و طول های 49 درجه و 51 دقیقه تا 51 درجه و 34 دقیقه شرقی قرار گرفته است (9ص533)؛ ( به نقشه های 1 و 2 رجوع شود.) ارتفاع این استان از سطح دریا بسیار زیاد است به طوری که شهرکرد 2066 متر، پل زمانخان 2000 متر و همگین 2150 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. درجه حرارت در منطقه از شمال به جنوب افزایش می یابد اما به طور کل این استان یکی از مناطق سردسیر کشور است به عنوان مثال درجه حرارت سالانه شهرکرد 1/12 درجه سانتیگراد و متوسط حداقل درجه حرارت در پنج ماه از سال در این شهر زیر صفردرجه سانتیگراد قرار دارد. (به نمودارهای 1 و 2 رجوع گردد). و متوسط دمای سالانه در ایستگاه عدل بروجن 4/10 درجه و پنج ماه از سال که دارای متوسط حداقل دما است، زیر صفر قرار می گیرد. بارندگی در منطقه نسبت به کل کشور زیاد می باشد به عنوان مثال میزان باران سالانه در شهرکرد 323 میلیمتر و در بروجن 5/469 میلی متر و در لردگان 530 میلی متر است (به نمودارهای 3 و 4 رجوع شود).
در این مقاله سعی شده اس ضمن شناسایی عوامل آب و هوایی استان چهارمحال و بختیاری و تأثیر آنها در طراحی فضاهای مسکونی به سوالات زیر پاسخ داده شود.
· ویژگی های اقلیمی استان چیست و از نظر شرایط و دما چه وضعیتی دارد؟
· تأثیر شرایط آب و هوایی در طراحی فضاهای مسکونی چگونه است؟
· میزان نیاز به انرژی سرمایشی و گرمایشی در فصول مختلف سال چه میزان است و تحت چه شرایطی می توان نیاز به انرژی را به حداقل رساند؟
· فضاهای مسکونی، خیابان ها و کوچه ها چگونه ساماندهی شوند تا در فصل سرد حداکثر انرژی خورشید را دریافت داشته و درفصل گرم از حداقل انرژی خورشید بهره مند گردند؟
طبیعت بی نهایت پیچیده است و غالباً این پیچیدگی به صورتی است که ما نسبت به آنها به طرز وحشتناکی جاهل مانده ایم. در نتیجه هنگامی که آگاهانه یا غالباً نادانسته و تصادفی تغییرات عمده ای در جهان به وجود می آوریم مکانیسم های هماستاتیک فوق العاده پیچیده ای را به صورتی دگرگون می سازیم که خود قادر به پیش بینی عواقب ...
بیشتر
طبیعت بی نهایت پیچیده است و غالباً این پیچیدگی به صورتی است که ما نسبت به آنها به طرز وحشتناکی جاهل مانده ایم. در نتیجه هنگامی که آگاهانه یا غالباً نادانسته و تصادفی تغییرات عمده ای در جهان به وجود می آوریم مکانیسم های هماستاتیک فوق العاده پیچیده ای را به صورتی دگرگون می سازیم که خود قادر به پیش بینی عواقب آنها نمی باشیم به همین دلیل است که گاه چیزهای عجیب و قریبی اتفاق می افتد.
یکی از اساسی ترین عوامل در ساختار سیاره زمین اقلیم است و بدون شک طبیعت، انسان و کلیه مظاهر حیات در سطح گسترده ای متأثر از شرایط اقلیمی می باشد. دانشمندان اقلیم شناسی به این نتیجه رسیده اند که اقلیم در تمام ابعاد زمانی قابل تغییر است. تغییرات اقلیمی حاصل کنش متقابل عوامل پیچیده و کمتر شناخته شده ای است. این عوامل در نگاره 1 نشان داده شده اند. بعضی از این فاکتورها در خارج از جو زمین عمل می کنند و پاره ای از آنها سیستم های زمینی هستند که پارهای از آنها در کنترل انسان قرار داشته و عملکردهای بشری روند آن ها را تغییر می دهد. دگرگونی این عوامل مسائل زیست محیطی بی شماری را به دنبال خواهد داشت که همگی ناشی از این است که فضا، زمان، تنوع ماده و انرژی به عنوان منابع درنظر گرفته نشده و با افزایش انواع آلاینده ها در طبیعت، ناپایداری اکوسیستم جهانی را سبب می گردد. افزایش آلودگی ها به دلیل تمایل سیری ناپذیری جامعه صنعتی در استفاده از انرژی سوخت های فسیلی است. جدول (1) تجمع آلودگی ها همراه با تغذیه مجدد و پدیده تشدید و تأثیرات متقابل فرآیندها، ناپایداری اقلیم و نوسانات آن را سبب می گردد. در این مقاله تأثیر فعالیت های انسانی با تأکید بر تأثیر گاز کربنیک مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
شهرستان گلپایگان یکی از شهرهای استان اصفهان که در فاصله 180 کیلومتری شمال غرب شهر اصفهان و 350 کیلومتری جنوب غرب تهران واقع شده است.
ارتفاع شهر گلپایگان حدود 1818 متر و ارتفاع متوسط متوسط حوضه آبخیز گلپایگان 1/2212 متر از سطح دریا میباشد که 63 درصد سطح حوضه ارتفاعیبیش از 2100 متر دارد (نمودار شماره یک) به همین خاطر حوضه گلپایگان یکی از ...
بیشتر
شهرستان گلپایگان یکی از شهرهای استان اصفهان که در فاصله 180 کیلومتری شمال غرب شهر اصفهان و 350 کیلومتری جنوب غرب تهران واقع شده است.
ارتفاع شهر گلپایگان حدود 1818 متر و ارتفاع متوسط متوسط حوضه آبخیز گلپایگان 1/2212 متر از سطح دریا میباشد که 63 درصد سطح حوضه ارتفاعیبیش از 2100 متر دارد (نمودار شماره یک) به همین خاطر حوضه گلپایگان یکی از مناطق مرتفع ایران محسوب میگردد. و یخبندان منطقه طولانی مدت و خطر ان در تمام حوضه 7 ماه میباشد.
بارش برف یکی از ویژگی های معمول اقلیم گلپایگان می باشد و از اوایل آذرماه احتمال بارش آن زیاد بوده و اغلب سال ها در طول زمستان زمین پوشیده از برف است. به همین سبب مردم منطقه گلپایگان در این زمینه باورها و عقاید جالبی دارند و اصطلاحاتی را به کار می برند که توجه به آنها به شناخت واقعیت های اقلیمی حوضه و پی بردن به آداب و سنن و عناصر فرهنگی مردم منطقه کمک می کند.
نویسنده در این مقاله سعی در تببین باورها و اعتقادات مردم منطقه گلپایگان در زمنیه برف و یخبندان و تلفیق آن با موارد علمی دارد. شاید از این طرق به مسایل اقلیمی و زیست محیطی ناشی از برف و یخبندان و فرهنگ عامیانه مردم در این زمینه اشاره ای گذرا شده باشد.