بخش عمده ای از تصاویر ماهواره ای بصورت رقومی دریافت می گردد و پردازش دیجیتالی راه منطقی است. انسان به خوبی تصویر را تفسیر می نماید. لیکن چشم ما برای مشاهده تصاویر سیاه و سفید در یک طیف امواج الکترومغناطیسی با نگاه کردن به تصاویر رنگی و ترکیبی از باندهای مختلف، محدودیت دارد. ممکن است در یک زمان به گزیده ای از سه باند در ...
بیشتر
بخش عمده ای از تصاویر ماهواره ای بصورت رقومی دریافت می گردد و پردازش دیجیتالی راه منطقی است. انسان به خوبی تصویر را تفسیر می نماید. لیکن چشم ما برای مشاهده تصاویر سیاه و سفید در یک طیف امواج الکترومغناطیسی با نگاه کردن به تصاویر رنگی و ترکیبی از باندهای مختلف، محدودیت دارد. ممکن است در یک زمان به گزیده ای از سه باند در ترکیب رنگی نگاه کند، بنابراین سایر باندها مورد استفاده واقع نمی شود. چشم قادر به تفکیک کامل انعکاس های مختلف مادون قرمز یک تصویر با تصویر دیگر نیست در حالی که مادون قرمز نزدیک نسبت به بازتاب امواج قرمز، اطلاعات مفیدی درباره عوارض و پدیده های مختلف به خصوص گیاهان فراهم می آورد. تکنیک هایی که به آنها می پردازیم با استفاده از آنالیز دیجیتالی تصویر است، این بدان معنی نیست که تفسیر دیداری تصاویر ماهواره ای مفید نمی باشد بلکه بسیار ارزشمند بوده و با استفاده از روش های متعارف تفسیر دیداری تصاویر ماهواره ای مفید نمی باشد بلکه بسیار ارزشمند بوده و با استفاده از روش های متعارف تفسیر مانند رنگ، تن، اندازه، شکل، نقش و بافت تصویر، اطلاعات بسیار سودمندی قابل استخراج است.
کاربرد لحظه ای تصحیحات فاصله در روش تعیین موقعیت نسبی DGPS، باعث افزایش دقت و اعتبار این روش شده است. در شرایطی که خطاهای بزرگی همچون تأخیرات اتمسفریک و نوسانات غیرعادی رفتار ساعت های ماهواره ها و اطلاعات مداری می توانند بر تعیین موقعیت نسبی و متحرک سیستم GPS تأثیرگذار باشند و کاربرد روش آنی و لحظهای تصحیحات در روش تعیین ...
بیشتر
کاربرد لحظه ای تصحیحات فاصله در روش تعیین موقعیت نسبی DGPS، باعث افزایش دقت و اعتبار این روش شده است. در شرایطی که خطاهای بزرگی همچون تأخیرات اتمسفریک و نوسانات غیرعادی رفتار ساعت های ماهواره ها و اطلاعات مداری می توانند بر تعیین موقعیت نسبی و متحرک سیستم GPS تأثیرگذار باشند و کاربرد روش آنی و لحظهای تصحیحات در روش تعیین موقعیت نسبی DGPS برای هدف های دینامیکی برای ما دقت های تعیین موقعیت حدود متر و بعضاً زیر متر را به ارمغان می آورد. در این روش تعیین موقعیت نسبی آنی و لحظه ای گیرنده ساکن با مختصات معلوم همانند یک شبه ماهواره یا (PseudoLite) است که قادر است امواج و پیام های کد دار شده ای مشابه کدهای ارسالی از ماهواره ها به گیرنده های متحرک ارسال نماید. مزیت عمده ای که در روش کددار نمودن اطلاعات و امواج ارسالی وجود دارد همان ممانعت از اندازه گیری طیف وسیع امواجی است که در فاصله بین شبه ماهواره در باند فرکانس طول موج های GPS است یعنی در حد 1 الی 2 کیگاهرتز که به خط مستقیم در محیط منتشر می شوند. بنابراین از مفاهیم شبه ماهواره می توان برای کاربردهایی همچون نقشه برداری هوایی و فتوگرامتری استفاده نمود.
اگر در گذشته، فضاهای سبز به علت وسعت محدود شهرها و سهولت دسترسی ساکنین به نواحی اطراف، بیشتر در جنبه های زیباسازی و ظاهرسازی سیمای نواحی شهرهای تجلی می یافت، امروزه بدلایلی همچون افزایش جمعیت، رشد فیزیکی شهرها، توسعه صنعت و وسایط نقلیه موتوری و در نتیجه ایجاد انواع آلودگی های زیست محیطی بطور جدی و به مثابه شش تنفسی شهرها مورد ...
بیشتر
اگر در گذشته، فضاهای سبز به علت وسعت محدود شهرها و سهولت دسترسی ساکنین به نواحی اطراف، بیشتر در جنبه های زیباسازی و ظاهرسازی سیمای نواحی شهرهای تجلی می یافت، امروزه بدلایلی همچون افزایش جمعیت، رشد فیزیکی شهرها، توسعه صنعت و وسایط نقلیه موتوری و در نتیجه ایجاد انواع آلودگی های زیست محیطی بطور جدی و به مثابه شش تنفسی شهرها مورد توجه قرار گرفته است. بطوری که در بسیاری از متون شهرسازی از فضاهای سبز شهری بعنوان یکی از شاخص های مهم شناخت کیفیت محیط های انسان ساخت یاد می کنند. برمبنای چنین اعتقادی، این نوشتار به طرح مباحثی همچون نعریف علمی فضای سبز، استانداردها، الگوها و ضوابط پیشنهادی اندیشمندان معروف و استاندارد مورد قبول وزارت مسکن و شهرسازی و همچنین انواع کارکردهای فضای سبز و بویژه نقش آن در توسعه بافت کالبدی و فیزیکی شهر می پردازد.
امید است که این نوشتار در راستای توسعه کمی و کیفی این نوع فضاها مورد استفاده خوانندگان عزیز قرار گیرد.
پیشرفت سه دهه گذشته در زمینههای کارتوگرافی، سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، به علت ضرورت ایجاد ارتباط جدید بین مقررات فنی موجود مشخص شده است. تلاش زیادی برای جمعآوری مطلوب فنی موجود مشخص شده است. تلاش زیادی برای جمعآوری مطلوب انواع مختلف دادههای کارتوگرافی وبه کارگیری موفقیتآمیزتر دادههای سنجش از دور بانکهای ...
بیشتر
پیشرفت سه دهه گذشته در زمینههای کارتوگرافی، سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، به علت ضرورت ایجاد ارتباط جدید بین مقررات فنی موجود مشخص شده است. تلاش زیادی برای جمعآوری مطلوب فنی موجود مشخص شده است. تلاش زیادی برای جمعآوری مطلوب انواع مختلف دادههای کارتوگرافی وبه کارگیری موفقیتآمیزتر دادههای سنجش از دور بانکهای داده منطقهای و جهانی، به عمل آمده است.
اهمیت سنجش از دور به عنوان یک زیر سیستم اطلاعات زیست محیطی به علت افزایش چندین ماهواره، جدید با سنجندههای الکترونیکی و تصویری که قادر به فراهم نمودن «داده» و تصویر از عناصر فیزیکی و انسانی اتمسفر زمین هستند، بطور چشمگیری افزایش یافته است.
نمایش کارتوگرافیکی تغییرات فضایی و زمانی عناصر کره زمین مهمترین هدف کارتوگرافی موضوعی را نشان می دهد. این هدف به طریق زیادی بوسیله برنامه ریزی های مختلف تهیه نقشه، در سطوح جهانی، منطقه ای و محلی تأیید شده است. تهیه نقشه موضوعی توسط انجمن های زیاید به عنوان یک فعالیت مهم و حیاتی برای کشف ذخائر زمینی، مدیریت محیط زیست و برنامه ریزی به رسمیت شناخته شده است. پیشرفت سریع سیستم های ماهواره ای موجب افزایش دریافت داده های سنجش از دور و کاربرد آن در فعالیت های کارتوگرافیک و تکمیل نقشه گردیده است.
ارتباط کارتوگرافی، سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ممکن است بالگردهای مختلفی نشان داده شود (Fisher and lindenberg,1989). به نظر می رسد مدل فعل و انفعالی سه طرفه نگاره(1-1-) روابط موجود بین سه سیستم را بدون وجود مقررات ویژه حاکمی منعکس می سازد.
امروز بحث ما درباره اطالس عثمانی سال 1325 قمری با کشور همسایه دیوار به دیوار غربی ما ترکیه، هرچند ارتباط تاریخی دارد لیکن ملاک و معیاری برای ارزیابی کارهای نقشه برداری و تهیه اطلس در جمهوری ترکیه امروزی نیست و بهتر است روشن شود که کشور ترکیه از نظر نقشه پوششی توپوگرافی کل کشور خود، حتی در سطح کشورهای اروپائی از پیش گاامان است و چندین ...
بیشتر
امروز بحث ما درباره اطالس عثمانی سال 1325 قمری با کشور همسایه دیوار به دیوار غربی ما ترکیه، هرچند ارتباط تاریخی دارد لیکن ملاک و معیاری برای ارزیابی کارهای نقشه برداری و تهیه اطلس در جمهوری ترکیه امروزی نیست و بهتر است روشن شود که کشور ترکیه از نظر نقشه پوششی توپوگرافی کل کشور خود، حتی در سطح کشورهای اروپائی از پیش گاامان است و چندین سال است که نقشه 25000: 1 پوششی خود را با روش های فتوگرامتری کلاسیک و آنالوگ در 5 رنگ به پایان رسانده و هم اکنون دو سازمان تاپو و کاداستر ترکیه و سازمان هزیته گنل مودور لوگو، بخش وسیعی از کشور خود را زیر پوشش 5000: 1 بوده اند که خود شایسته تحسین است و به یاد داریم که سازمان کاداستر ترکیه در سال 1968 میلادی (1347 شمسی) اولین کامپیوترهای کوچک را به کار گرفته بود.
تکتونیک صفحه ای، یک مدل جدید برای طبقه بندی محیط های رسوبی و رخساره های سنگی (Lithofacies) است. کشور ایران براساس این مدل به چندین واحد مختلف تقسیم می شود و هر واحد حوضه های رسوبی رخساره های سنگی و در نتیجه کانسارهای خاص خود را داراست. فرآیند زایش زیفت در پوسته قارهای ایران مرکزی و در طول اینفراکامبرین با تشکیل کانسارهای ...
بیشتر
تکتونیک صفحه ای، یک مدل جدید برای طبقه بندی محیط های رسوبی و رخساره های سنگی (Lithofacies) است. کشور ایران براساس این مدل به چندین واحد مختلف تقسیم می شود و هر واحد حوضه های رسوبی رخساره های سنگی و در نتیجه کانسارهای خاص خود را داراست. فرآیند زایش زیفت در پوسته قارهای ایران مرکزی و در طول اینفراکامبرین با تشکیل کانسارهای آهن، نیکل، کبالت، مس و منیزیت همراه بوده است. کمربند کوه زایی البرز حاصل بسته شدن اقیانوس پالیستوتیتس و محل تصادم خرد قاره ایران با صفحه توران است. در این کمربند حوضه های نوع فورلند (foreland basins) محل تشکیل ذخایر ذغال هستند. فعالیت های ولکانیکی دوران سوم کانسارهای تیپ آتشفشانی و رگ های را در البرز بوجود آمده است.
کمربند کوه زایی زاگرس در اثر فرورانشی پوسته اقیانوس نیوتتیس در زیر خرد قاره ایران و طی برخورد خرد قاره و سپر عربستان شکل گرفته و همچنان پویا است. در این کمربند کوهزایی، دشت خوزستان و کمربند چین خورده زاگرس محل تمرکز انبوه ذخایر بر هیدروکربوری است. افیولیت های زاگرس مرتفع جایگاه ذخایر کرومیت هستند. ناحیه سنندج- سیرجان یک حوضه جلوی قوس ولکانیکی (Forearcbasin) است و کمربند معدنی اصفهان- ملایر برروی این ناحیه، حاوی اندیس های بیشماری از کانسارهای ولکانو رسوبی سرب و روی است و بالاخره کمربند ولکانیکی ارومیه- دختر قوس آتشفشانی سیستم فرورانشی پوسته اقیانوس نیوتتیس محسوب می شود. و در ایران به کمربند مسی معروف است.
بلوک لوت قسمتی از خرده قاره ایران است و توده های گرانیتی دیوریتی زاهدان- ده سلم و بزمان محصول حاشیه قاره ای فعال محسوب می شوند که باز شدن اقیانوس نیوتتیس شکل گرفته و حاوی کانی سازهای قلع و تنگستن هستند. کمربند ولکانو پلوتونیکی در حاشیه جنوبی بلوک لوت قوس آتشفشانی حاصل از فرورانشی پوسته اقیانئس نیوتتیس محسوب می شود. این کمربند ولکانیکی میزبان کانسارهای مس و مولیبدن پرفیزی است.
مجموعه رخساره های کوهستان های شرق ایران محصول باز شدن حوضه ای بین قطعات قاره ای است. این حوضه با زایش پوسته اقیانئس همراه بود و افیولیت های آن برای کرومیت پتانسیل بالایی دارند. کانسارهای پنبه نشوز و منیزیت نیز از ویژگی های این افیولیت ها است.
شناخت پراکندگی ذخایر معدنی در واحدهای تکتونیکی و رخساره های سنگی مختلف، راهنمای اکتشافی مناسبی برای پیگیری ذخایر معدنی محسوب می شود.
یکی از توانائی های باندS (سنجنده SAR) در ماهواره روسی الماس یک مشاهده پدیده های اقیانوسی در ضمن مأموریت آن ماهواره بین سال های 92-1991 و بعد از آن بود.
ماهواره الماس- یک SAR پدیده های اقیانوسی مختلف مانند امواج سطحی و میانی (زبرین) اقیانوس ها- نمایش کف اقیانوس ها، بالاآمدن سطح آب، توپوگرافی اعماق اقیانوس ها، کشتی ها ...
بیشتر
یکی از توانائی های باندS (سنجنده SAR) در ماهواره روسی الماس یک مشاهده پدیده های اقیانوسی در ضمن مأموریت آن ماهواره بین سال های 92-1991 و بعد از آن بود.
ماهواره الماس- یک SAR پدیده های اقیانوسی مختلف مانند امواج سطحی و میانی (زبرین) اقیانوس ها- نمایش کف اقیانوس ها، بالاآمدن سطح آب، توپوگرافی اعماق اقیانوس ها، کشتی ها و اثر عبور آن ها در آب، یخ های شناور در دریا- لکه های نفتی و پدیده های مختلف جوی را بما نشان داد. مقاله حاضر نتایج بررسی نهائی مأموریت اقیانوس نگاری الماس یک و ارزیابی های اجرائی از آن برای مطالعه روی اقیانوس ها و نمایش آنها می باشد. در این مقاله نمونه هائی از تصاویر تعبیر و تفسیر شده آمده است.